PROJELER
HABERLER
HAKKIMIZDA
EKİP
KARİYER
İLETİŞİM
TR
EN
Riverfront Hotel
Tiflis
2022
İŞVEREN
Pasha Development
TİPOLOJİ
Otel Peyzajı
ALAN
9.914 m²
DURUM
Yapım Aşamasında
Gürcistan’ın Tiblis şehrinde bulunan ve Mtkvari nehrine yakın konumda yer alan proje alanı için peyzaj konsept çalışması yürütüldü. Projemizin asıl hedefi, alanda yer alan otel ve banka yapılarıyla entegre bir tasarım anlayışı belirlemektir. Kullanıcıların mümkün olduğunca ortak paydada bir araya gelmesi ve çeşitli programlarla alanda aktif kalarak ortak bir hafıza oluşturması hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda, öncelikle alanın konumu dikkate alınarak kullanıcı çeşitliliği incelenmiştir. Mevcut mimari yerleşimler alanda 2 farklı zone oluşturmakta idi. Birinci ve en işlek olan zone banka yapısının önündeki banka kullanıcılarının ve halkın erişebildiği geniş açık alandır. Banka ile otel arasında, iki mimari kullanımın ortak noktada buluşması ile ikinci ana zone oluşmaktadır. Alanın büyük bir çoğunluğunda kalan ve projenin ana temasını oluşturan ağaçlık alan ise kullanıcıların yeşille daha fazla temas edebileceği bir ortam oluşturarak üçüncü zone u açığa çıkarmaktadır.
Belirlenen zonelar doğrultusunda kullanıcı diyagramları ve sirkülasyonları oluşturularak alanın ihtiyaç durumları incelenmiştir.
Acil durumlarda alanın güvenliğinin sağlanması için itfaiye aracının girmesi gereken noktalar belirlenmiştir. Yaya sirkülasyonu kullanıcıların acil zamanlarda toplanabileceği en uygun ortak noktayı vermektedir
. Tanımlanan kaçış rotası üzerinde belirli aralıklara ve görüş mesafelerine bağlı kalınarak yönlendirici levhalar yerleştirilmiştir. Mevcuttaki ağaç dokusu, yaya sirkülasyonu ve itfaiye aracının ulaşımı düşünülerek yeşil lekeler oluşturulmuştur.
Bu lekeler ile alanın ihtiyaçlarına karşılık programlar üretilmiştir
.
İkinci ana zone un bir dinlenme ve geçiş noktası olması sebebi ile yeşille entegre oturma elemanları kurgulanmıştır. Ağaçların mimari yapı üzerine denk gelmesi ve sağlık durumları dikkate alınarak transplantasyonlar gerçekleştirilmiştir. Alandaki bazı meyve ağaçları bir araya toplanarak bu zone içinde renkli bir aktiviteye dönüşen meyve toplama noktası oluşturulmuştur. Kesilecek ağaçlardan elde edilecek kütükler bu bölgede meyve toplamaya yardımcı basamak görevi gören tasarım elemanlarına dönüşmektedir. Öneri yol kotuna uygun olarak çizilen topoğrafya genel olarak alan içinde yeşil tepeler oluşturmaktaydı. Bu dezavantajı fırsata çevirmek üzere söz konusu tepelere birtakım topoğrafik dokunuşlar yapılmıştır. Bu dokunuşlar ve ağaçların seyrek olması sayesinde yeşil koridorlar oluşturularak yaya sirkülasyonunun sürekliliği sağlanmıştır.
Oluşturulan koridorlarda adım taşı niteliği taşıyan ağaç kütükleri proje genelinde kesilen ağaçlardan elde edilmiştir. İki yeşil dokuyu bağlayan alanın orta noktasının kullanıcıya çeşitli serbest aktivite imkanı ve etkileşimli bir alan sunması için mevcut ağaçlarla entegre edilen yuvarlak ahşap deckler tasarlanmıştır. Bu ahşap deckler konumlandırılırken yeşille teması artırmak için mevcut ağaç gövdelerini saracak şekilde tasarlanmıştır. Yerleştirilen ahşap deckler aynı zamanda acil durumlarda kullanıcıların toplanabilmesi için yardımcı ve yönlendirici kent mobilyalarına dönüşmektedir. Açık terasın direkt olarak bağlantı kurduğu yeşil alanlar, kullanıcıya alternatif bir dinlenme noktası niteliği vermesi için çeşitli kent mobilyaları ile kurgulanmıştır. Alanlar salıncak, hamak, gabyon oturma birimi , ağaç kütükleri ve aydınlatma direkleri ile entegre kaya parçaları içermektedir.
Tüm alanda gerçekleşecek programların kullanıcı için çekici ve görülebilir olmasını en iyi seviyede tutmak için çeşitli aydınlatma türleri alana dahil edilmiştir. Araç yolunda yüksek aydınlatmalar kurgulanmıştır ve bunların her dördünden biri acil durumlarda devreye girecek armatürler olacak şekilde düşünülmüştür. Yeşil alan içerisinde ağaç yükseklikleri ve kullanıcıların, yeşil ve mavi dokuyla etkileşiminin kesilmemesi düşünülerek kısa boylu bollard aydınlatmalar tasarlanmıştır. Yeşil alan içerisinde ağaçların farkındalığını kullanıcıya hissettirebilecek nitelikte spot aydınlatmalar, romantik bir yaklaşım elde edebilmek için yüzey aydınlatmaları ve ağaç kütüklerinden elde edilen oturma elemanlarına aydınlatma elemanları entegre edilerek tasarım desteklenmiştir.
Tasarım genelinde; otel ve banka gibi geçici kullanımların bulunduğu ve aynı zamanda kamuya da açık olan bu alanın mevcut yoğun ağaç dokusuyla bütünleşik hale gelmesi amaçlanmıştır. Bu durumda insan sirkülasyonunun çok olduğu fırsatını kullanarak farklı kullanıcı profillerinin ortak bir hafıza oluşturacağı bir aktivite alanı tasarlanmıştır. Aynı zamanda kullanıcıların yeşile daha çok dokunarak doğayla etkileşim halinde kalabilmeleri ve kullanıcı için kolaylaştırıcı nitelikte mekanların sağlanması hedeflenmiştir. Özetle mimari yapılarla entegre bir peyzaj anlayışı benimsenerek kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda doğayla iç içe olacak bir tasarım anlayışı izlenmiştir.
LİDER
Arslan Doğan - Şehir Plancısı
Aytaç Ülkebaş - Şehir Plancısı
PROJE KOORDİNATÖRÜ
Ozan Erol - Peyzaj Mimarı
PROJE LİDERİ
Şeyma Ekelik - Peyzaj Mimarı
PROJE EKİBİ
Özlem Dobrçan - Y. Mimar
İŞBİRLİĞİ
Khamaladze Architects
Tepta Aydınlatma
Başa Dön