Temel Yaklaşım
Merter Metro Köprüsü Altı Meydan Düzenlemesinin temel tasarım yaklaşımı; metro ve metrobüs güzergahının kesişim noktası olan bu alanın trafik gürültüsü ve yoğunluğundan, yeşil alan bitkisel tampon ayrımı ile kent kullanıcıları için güvenli, kontrollü ve yeşil bir meydan yaratma pratiğidir.
Proje alanının mekânsal biçimleniş kimliğinde yer alan gürültü kirliliği ve araçların yarattığı görsel yorgunluk ve kirlilik peyzaj ile absorbe edilmiş, böylelikle meydan her açıdan kontrollü ve güvenli bir bölge olma özelliği kazanmıştır.
Yoğun yaya geçişleri ve hareketliliği göz önüne alınarak sürdürülebilir ve doğal özelliğe sahip zemin malzemesi içeriğinde Kırma Taş kullanılması önerilmiş ve yeşil ile entegre olan sert zemin görüntüsü sağlanmıştır.
Meydan tasarımında yoğun araç sirkülasyonu ve hava kirliliği ele alındığında eliminasyon etkisi yaratacak yeşil bitkisel seperasyon ve bu doğrultuda kötü hava koşullarına dayanıklı, su isteği az olan ve az ışık ile yaşam döngüsünü sürdürebilen otsu, sukkulent ve bodur ağaç/ağaçcıklar ile bitkisel kompozisyon oluşturulmuştur. Proje alanının mekânsal biçimlenmesinde önemli bir rolü olan viyadük ayaklarına, sarılıcı-tırmanıcı bitkilerle yeşil bir profil kazandırılmıştır.
Proje alanında kullanıcıların oturabileceği, nefeslenebileceği ve dinlenebileceği betonarme oturma birimleri kullanılarak yaşayan mekanlar yaratılmıştır. Alanda güvenli bir gece yaya mobilitesi yaratmak amacıyla dekoratif tavan aydınlatmaları ve bollard aydınlatma birimleri kullanılmıştır.